DROGA MARKET (4)

Dejanu se je stemnilo pred očmi. Karlo ga je lopnil po glavi in hip ali dva je trajalo, da je ujel ravnotežje. Potem se je zakadil naravnost v največjo grožnjo, Nukija. Na stopnišču je nastal kraval in vpitje. Dejan bi Nukija obvladal, če se ne bi vmešala ostala trojica. Najbrž od Dejana ne bi ostalo dosti, če ne bi eden od paznikov na hodniku zaprtega oddelka pritisnil na alarm. V nekaj sekundah so se pazniki vsuli na stopnišče in naskočili grozd pretepačev na stopnišču. Dejan ni vedel ali ga nažigajo nasprotniki ali pazniki? Z rokama si je zakril glavo in trpel udarce. Uspel je zadati nekaj udarcev ampak padalo je po paznikih.

Pazniki so hitro naredili red in vpletene korenjake postavili od zid. Eden od paznikov je stekel v zgornje nadstropje po načelnika. Dejanu je zvonilo v glavi in je stežka stal pri miru. Kriza je bila vse bolj zoprna. Otipal je žep in pomirjen ugotovil, da so paketki heroine še tam. Kljubovalno je zrl v tla, ko je prišel načelnik Obrez in zahteval pojasnila. Nuki in njegovi banditi so se obnašali enako. Buljili so v tla kot, da se njih ne tiče kar Obrez sprašuje. V zaporu je sicer običajno, da se paznikom ne tožari. Nož najden na tleh seveda ni bil od nikogar.

Torej je vseh pet padlo po stopnicah je zaključil načelnik Obrez? Zanimivo! Za konec predstave na hodniku je Obrez predlagal, da si vpleteni podajo roke. Dejan se je nasmehnil in se obrnil proti Nukiju, da mu poda roko. Namesto roke je Nuki dočakal pljunek v obraz in iskra je preskočila.

Sekundo pozneje je pet paznikov vleklo narazen Nukija in Dejana. Obrez je kričal na paznike:

zlomi prasca narkomanskega in se še sam vmešal v pretepanje na hodniku. Situacija se je pomirila, ko so pazniki vse po vrsti odvlekli v sobe in jih zaklenili. Dejana so v njegovo sobo porinili zadnjega. Obrez je prišel za njim v sobo in zahteval pojasnila. Dejan je iztegnil sredinec in Obrezu je bilo jasno, da iz te moke ne bo kruha. Jezen je zapustil sobo in navrgel:

Milić, še prosil boš!

Ko je načelnik zapustil sobo je živčnost popustila. Dejan je stresel iz revije folijo in si sfrkal rolico za kajenje. Stresel je vsebino prvega paketka na folijo in razočarano pripomnil. Tole si lahko v oči natresem pa ne bo nič. Paketki so bili res siromašni. Vzel je še ostala dva in vse skupaj stresel na folijo. Potem je začel ritual zadevanja. Šemso, ki je na stopnicah junaško pobegnil se je zdaj oglasil. Dejane, daj meni malo.

Marš pička jedna, ko bi mi prav prišel si spizdil. Spizdi še zdaj! Dejan se ni dal motiti pri zadevanju. Šemso se je užaljen in nakriziran zavlekel na svoj pograd in vklopil tisto malo možganov, ki jih droga še ni skurila. Kako do droge je bila edina okupacija v glavi bosanca Šemsudina. Po večernem raportu sledi telefon in dvorana.

V dvorani so se po raportu zbirali za skupno gledanje televizije. Priročen izgovor za večerne posle v dvorani. Večino terapije, ki jo pazniki razdelijo na večernem raportu se proda naprej v dvorani. Sanvali in apaurini so valuta v zaporu kadar ni gotovine. Seveda v dvorani prodajajo tudi druge substance kot sta heroin in marihuana. Šemso je vedel kje dobiti heroin. Ranko in Ismet, Nukijeva dilerja sta bila edina rešitev, ki jo je Šemso poznal odkar so se škornji preselili v samico s Cigotom vred. Ampak za nabavo nima keša. Šemso je vedel nekaj zagotovo. Ali bo v dvorani prišel do droge ali pa se mu obeta peklenska noč. “Smislit ču nešto” je zaključil Šemso.

Dejan je končal ritual zadevanja. Prste je imel črne od zažgane folije. Prižgal je cigaret in začel izzivat Šemsudina, ker je pobegnil na stopnicah. Šemso je molčal in si mislil svoje. Jože, ki se ni mešal v nobeno stvar ne v sobi ne v zaporu je predlagal, da skuhajo kavo. Kuhanje kave je obvezen ritual, ki vsake toliko časa razbije monotonijo v sobi. Buco je takoj skočil in pripravil skodelice. Napetost v sobi je počasi popustila. Dejan je bil nakajen heroina in ni več utrujal Šemsu. V pričakovanju tv dnevnika in večernega raporta je mir zmotilo trkanje po ceveh radiatorja. Spodaj iz pripora hočejo drogo. Do včeraj jim je Cigo vsak večer po sukancu spuščal robo do okna. Zdaj pa je Cigo v samici. Dejan je vstal, odprl okno in se zadrl:

Puši kurac, robe nema!

Trkanje se je nadaljevalo, dretje Dejana čez okno pa tudi.

Večerni raport je minil običajno hitro. Tablete, ki so jih morali pred paznikom požreti so zdaj vsi pljuvali v papir in jih sušili. Čez pol ure bodo te tablete valuta v dvorani. Dejanu se ni šlo v dvorano. Vedel je, da je tam Nukijeva ekipa in da ni dobro izzivati po današnjih dogodkih. Če bi rabil drogo ga seveda nič ne bi ustavilo. Tako pa bo nocoj brezskrbno ležal zadet v sobi. Ko je paznik odprl vrata za telefon in dvorano so odšli ven vsi razen Dejana. Ostal je sam v sobi. Izpod postelje je izvlekel torbo in poiskal košček hašiša. Zvil si je joint in užival na postelji. To so bili njegovi trenutki brezskrbnosti in odmaknjenosti od resničnega življenja in sranja.

V dvorani pa se je Šemso potil in razmišljal. Dvorana je bila polna obsojencev. Čeprav je razlog, da se gre v dvorano gledanje televizije je gledal ni nihče. Tržnica je stekla. Tablete in tolarji so menjavali lastnike. Nuki je v kotu obkrožen s svojimi pajdaši opazoval dogajanje. Šemso je čakal primeren trenutek, da enega od dilerjev potegne na stran in začne prositi za puf varianto. Okoli dilerja Ismeta je bila gneča. Nikjer pa ni bilo na spregled Ranka? Šemso je živčno postopal gor in dol, ko ga je nekdo sunil od zadaj. “Zove te Nuki” mu je nekdo siknil in ga porinil proti Nukiju.

Nuki je stal v kotu in mu pomignil. Gde ti je onaj Milić, ono govno narkomansko?

Šemso je preplašeno pogledoval okoli sebe in potem izdavil! U sobi je.

Kar je sledilo bo precej zapletlo življenje Dejana v zaporu. Šemso je pristal, da bo delal za Nukija. Nuki ni požrl Dejanove poteze in sklenil se je grdo maščevati. Za to je potreboval krta v Dejanovi sobi. Ko se je Šemso strinjal s ponudbo  je Nuki poklical Ismeta. “Daj ovom narkomanu pek” in pomignil proti Šemsu.

Ismet je iz žepa potegnil vrečico, vzel paketek in ga podal Nukiju. Nuki ga je zaničljivo pogledal, pljunil pred sabo in vrgel pek po tleh. “Uzmi i gubi se klošaru jedan” je bilo namenjeno Šemsu.

Šemso je pobral paketek heroina in si ga zatlačil za nogavico. Potem se je urno pobral iz dvorane na hodnik in se postavil v vrsto za telefon. Z druge strani dvorane pa je Buco vneto spremljal vsak gib in dogajanje okoli Nukija in njegovih.

Ko je Šemso pobral pek in izginil na hodnik se je Buco napotil za njim. Šemso je stal v vrsti za telefon, Buco pa je zavil do paznika in rekel:

hočem v sobo. Pozabil sem kartico za telefon.

Nočna izmena paznikov, Slavko in Goran sta se spogledala potem pa je Slavko vstal in Buca spremil do vrat. Buco je stopil v sobo in se delal, da išče kartico v svoji omari. Med kvazi iskanjem se je obrnil proti Dejanu in polglasno rekel:

“Dejane, sranje se ti sprema, izađi iz sobe”!

Trenutek kasneje je Buco zavpil, tukaj si prasico umazana. S kretnjo je nakazal kot, da je kartico pospravil v žep in odšel iz sobe. Paznik Slavko si je mislil svoje, rekel pa ni nič. Arestanti so s temi forami že tako prozorni, da so jih pazniki zdavnaj prebrali. Fore kot je pozabil kartico in podobne buče pazniki niso kupovali. Bolj je šlo za to ali se pazniku da sprehajat do sobe ali ne. Da arestanti mutijo in lažejo 24 ur na dan je bilo jasno vsem in  s tem se nihče ni obremenjeval.

   Dejan je živčno hodil po sobi gor in dol. Počutil se je kot ujeta zver v kletki. Kakšno sranje je v igri, mu ni dalo miru. Prijetna zadetost je šla k vragu. Namesto evforičen je Dejan postajal paranoičen. Iz skrivališča je privlekel nož in si ga zatlačil za gate.

V njemu se je prebujal prvinski četnik, droga ga je naredila še bolj norega. Pritisnil je na zvonec in čakal paznika. Ko je paznik Slavko odprl vrata ga je Dejan odrinil in stopil na hodnik.

Nož, žica , Srebrenica je zatulil in z nožem v roki krenil proti dvorani”!

se nadaljujeMitja Kunstelj

Ustvari svojo značko
’Drugi

Advertisements


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s