VOJNA NA OBZORJU (3)

TROUBLE

Tišina je naenkrat zajela omizje! Obeti so slabi? Koji kurac mu to znači, se je spraševal Šemso? Ni robe? Gotov sam ako nema robe. Noč neču izdržat, povračat ču ko stoka. Šemso si je obrisal pot iz obraza in kar se da priliznjeno dejal Dejanu! Šefe, Ranko iz kraja sprata ima robu. Da uzmemo od njega? Dejan je pogledal Šemsa kot, da ga hoče ubiti s pogledom. Šemso je utihnil. Mučna tišina je spet visela nad omizjem, ki je bilo pri ostalih arestantih osovraženo.

V zaporu vlada posebna nikjer zapisana hirerhija. Spoštovanje v zaporu je odraz strahu. V zaporu obstaja samo strahospoštovanje, nič drugega. Najbolj pomemben igralec zaporniškega podzemlja je tisti, ki prinaša drogo v zapor. Za lastno uporabo si zna vsak đanki vtaknit gram v rit. Prinesti v zapor 50 ali 100 gramov heroina pa ni mačji kašelj. Robo v zaporu prevzame capo in jo razdeli dvem ali trem dilerjem. Sam capo se direktno z dilanjem ne petlja ampak samo pobira denar. Če si dolžan dilerju si dolžan capu, torej zaporniški bandi. Zaporniška mafija je preresen izraz za slovenske zapore. Težave z bando so povezane edino z denarjem. Namesto pet čukov si naslednji dan dolžan deset, pa dvajset, ko pride obisk v soboto so đankiji tako zapufani, da vse kar dobijo na obiskih odnesejo direktno v sobo kjer domuje capo. Če se kdo izmuzne in najprej zavije v svojo sobo je najebal. Ko petnajstega delijo plače zapornikom, ki delajo jih morajo le ti odnesti capu. On odpre kuverto in preveri plačilno listo, da ni kdo skril denarja. Skratka, ko se enkrat zapleteš z njimi, si pečen do konca robije. V času, ko kazen prestaja naš glavni junak Dejan je bil capo na zaprtem oddelku in capo pravzaprav celega zapora Nuki. Nuki je v Nemčiji prestajal tridesetletno kazen zaradi večkratnega umora. Nemcem je pobegnil in se ustavil v Ljubljani pri pajdaših v ljubljanskem naselju Tomačevo. Tam so ga aretirali, ko so imeli kriminalisti racijo proti mamilarskim šefom. Obsodili so ga na leto in pol. Po kazni mu sledi izročitev nazaj v Nemčijo. Nuki je v ljubljanskem zaporu z nasiljem in ustrahovanjem hitro prevzel vajeti v svoje roke. Konkurenco je dobesedno pometel. Obstoječim dilerjem je pobral robo in jih seveda vsakega posebej dobro premlatil. Roki Jelenček, ki je imel veze in je drogo po edino njemu znanih kanalih spravljal v zapor je postal dobesedno Nukijeva last. Roki Jelenček je bil najbolj zaščiten arestant, saj je predstavljal glavni vir zaslužka za Nukija in njegovo bando. Na zaprtem oddelku je imel Nuki dva zanesljiva dilerja. Prvi je bil Ranko, drugi pa Ismet. Posel je cvetel, roba je redno prihajala, plačila pa tudi. Po dveh mesecih odkar je Nuki prevzel trgovino z drogo se je večina materialnih dobrin preselila v njegovo sobo. Ure, verižice, jakne, playstation, hi-fi, vse kar je bilo vredno jim je Nuki pobral z svojimi izterjevalci. Razumljivo je bilo, da se je Nuki obdal s tremi nasilneži, ki so zanj opravljali umazana dela.

fight

vsakodnevne težave se hitro rešijo

Prvi izmed trojice nasilnežev je bil bosanec Nusret, nekoč državni prvak v boksu.  Drugi, ki je sejal strah in trepet po hodnikih ljubljanskega zapora je bil znani in razvpiti fužinski razbijač “Crni”. Imena si ni zapomnil nihče. Še paznikom je bilo pretežko prebrati in izgovoriti njegovo ime zato so ga tudi oni klicali enostavno Crni. Zadnji član nasilne trojice je bil primorec Karlo. Nihče ga nikoli ni videl v akciji ampak njegovih 120 kilogramov ni obetalo nič dobrega. Sedel je zaradi uboja na mah. Človeka je z enim udarcem poslal na oni svet. Nuki je ponavadi odhajal iz sobe v družbi vseh treh. Že s svojo pojavo so terorizirali zapor ampak uprava ni niti mrdnila, da bi temu naredila konec.

Večerja se je bližala koncu. Dejan je živčno pogledoval proti izhodu iz jedilnice, če se dogaja kaj nenavadnega. Nuki je najbrž že obveščen, da je njegov Ranko dobil po pički in da mu je nebodigatreba Dejan Milić ukradel tri kurčeve paketke heroina. Dejan je šele zdaj začel razmišljati o posledicah svojega dejanja. Nuki tega ne bo kar tako požrl. Že zaradi ostalih arestantov bo v poduk naredil pizdarijo.

težave

Droga je Dejana spet pripeljala v težave. Večerje je bilo konec in s pladnjem se je odpravil proti liniji. Odložil je pladenj in preslišal sikanje arestanta, ki je čistil pladnje. Nikjer ni ugledal Nukija ali njegovih banditov. Zapuščal je jedilnico in se povzpel po stopnicah. Šemso mu je sledil kot zvesti pes, ki gre kamorkoli za gospodarjem. Do prvega nadstropja Dejan ni srečal nikogar. Šemso mu je blebetal na ušes narkomanske neumnosti in obljube kaj mu da, če mu zrihta en jebeni paketek droge. Dejan ga ni poslušal. Imel je večje skrbi. Kdo ga čaka na stopnišču pred vrati zaprtega oddelka? Oba paznika sta na hodniku že odpirala sobe, Šemso je še naprej blebetal, ko je Dejanu švignilo skozi možgane.

Mojster Taso? Nanj sem čisto pozabil, prasica izdajalska. Nekoč sem mu iz pripora poslal pismo z navodili, on pa ga je nesel na murijo. Ne bo hodil, ko ga dobim! Takšna razmišljanja so mu v jedilnici ušla iz glave zaradi prihajajočih težav z Nukijem. Prascu bi moral nabiti pladenj na glavo in ga sesuti pred vsemi, mu ni dalo miru, ko je nenadoma obstal kot vkopan. Pred vhodom na pofukani zaprti oddelek sta visela kot dva nudeljna Nusret in Crni. Na stopnicah, ki vodijo naprej v tretje nadstropje pa je sedel Nuki.

Prokleto sranje! Pizda, da sem Chuck Norris bi se izšlo, tako pa tema. Šemso, ki sicer ni vedel za dogodek z Rankom se je usral. Jasno mu je bilo, da ta trojica ne visi za prazen kurac na stopnicah. Obrnil se je, da bi spizdil nazaj proti jedilnici v varno prisotnost paznikov. Dejan se je namenil isto, ko se je na spodnjih stopnicah pojavil Karlo z odlomljeno nogo od mize v rokah. Šah mat je spreletelo Dejana. Situacija ni obetala nič dobrega. Potipal se je za pas kjer je skrival nabrušen kuhinjski nož in se ritensko umaknil proti steni.

Ko se je naslonil na steno je imel hrbet varovan. Izvlekel je nož in začel kričati! Kaj je pičke kurčeve, kdo bo prvi. Medtem, ko je kričal in mahal z nožem se mu je bližala vsa četverica. Nuki je izvlekel nogavico v kateri je bil zavezan ogromen kamen. Nusret je nataknil bokser izdelan iz ventila hidranta. Crni pa se je postavil v položaj, ki ni obetal nič dobrega, Karlo pa se mu je grozeče približeval po stopnicah navzgor. Še najbolj ga je skrbel rekvizit v Karlovih rokah. Potem je počilo.

spet težave

se nadaljuje !

Advertisements